Kui kaua säilib graanultoit avatud toidukotis ?

Kaubandusliku välimuse võib graanul säilida ehk 100 miljonit aastat aga kuidas on loodu aga kuidas on lood toiteväärtusega? 

Vastus:  2 nädalat!

„Jah, 14 päeva kui on õnne“ Steve Browni sõnul kes on üldtuntud lemmikloomatoidu koostise väljatöötamise pioneer.

Paljud lemmikloomaomanike käitumine kajastab seisukohta, et mida suurem koot graanulit seda odavam diil. Seega on see parim majanduslik tehing. Jah parim rahakotile aga kindlasti mitte parim koera tervisele.

Lugedes hoolikalt graanul koti peal olevat ime väikest kirja, ütleb see et „parim enne ..“ on reeglina 1 aasta. Jah nii see on, väikese lisa faktiga, et see üks aasta kehtib avamata kotile. Kui kott avatakse pääseb graanulile ligi hapnik ja säilivuse aeg hakka tiksuma juba uue fakti põhiselt.

Miks nii, sest et hapnik tekitab graanuli koostises oksüdeerumist, mis muudab sootuks toidu kvaliteeti.

Mis on oksüdatsioon?

Ascenta Health ütleb: “Parim viis oksüdatsiooni selgitamiseks on tuua rooste näide. Rooste on vaid üldnimetus punakas raudoksiidile, mis moodustub, kui raud reageerib keskkonnas hapnikuga. Õli, nagu ka kalaõli, reageerib hapnikuga ja kutsub esile soovimatu keemiliste reaktsioonide seeria (s.h. muudab raku kooslust ehk tekitab vabasid radikaale toitaine rakus), mis lõpuks õli ebatervislikuks muudab. ”

Oksüdeerumine toimub kohe, kui õli puutub keskkonnast hapnikuga kokku. Kuna lemmikloomatoidus on palju erinevaid rasvu ja õlisid, on mõned neist rasvadest hapniku suhtes ülitundlikud. Oksüdeerimine teeb siin oma töö, muutes need rasvad organismile kahjulikuks, sisaldades oksüdeerumise käigus tekkinud mürke.

Loomkatsed koerte ja teiste loomadega näitasid rääsunud rasva tõttu vitamiinide, valkude ja rasva puudust. (Quackenbush F. J Am Oil Chem Soc, 1945)

Uuringud näitavad, et oksüdeeritud rasvade sagedane tarbimine võib põhjustada vähki ja aidata kaasa paljude krooniliste terviseprobleemide tekkele. - sciencedirect.com

Kuna vähimäär tõuseb peaaegu ühele kahest lemmikloomast, tuleks siiski tõsiselt mõelda graanuli säilitamise ajale?

Doktor Karen Beckeri sõnul: „Paljud inimesed ei mõista, et selle toidukoti sees toimub keemiline reaktsioon. Reaktsioon, mis omakorda võimendub, kui korra juba avatud graanultoidukotti säilitatakse pikka aega või avatud kott seisab kuumas keskkonnas . Kõik mitte tervislikud reaktsiooni käivitatakse kotis esimesest avamisest (isegi siis kui iga korda kott suletakse). Toidus sisalduvate rasva allikate kasulikkus hävineb, mis omakorda reageerivad potentsiaalselt sünteetiliste metallidega, toimub oksüdeerumine, mille käigus tekivad oportunistlikud bakterid ja mükotoksiinid. Eeldame, et lemmikloomatoidu tootjad teavad, et see nii on, kuid kui nad selle kohta andmeid ei kogu, võivad nad jääda tahtlikult teadmatusse. Lõppude lõpuks ei saa nad kindlasti tarbijaid hoiatada, et nad ei peaks ostetud lemmikloomatoidu kotte avama. "

Kuid kas graanultoidu tootja ei lisa rasvade ja toitainete kaitsmiseks antioksüdante?

Muidugi, lemmikloomatoidufirmad kasutavad selle oksüdeerumisprobleemi aeglustamiseks antioksüdante, mida nimetatakse segatud tokoferoolideks, kuid iga kord, kui graanulkotti avada, puudub graanul kokku hapnikuga, hävinevad need antioksüdandid lõpuks oksüdeerumisel ja kogu kasulik ja hea toidus hävineb. Esmalt kahjustuvad rasvad alustades hapramatest oomega 3 rasvhapetest, kui need on kahjustatud, muutuvad nad rääsunuks.

Mis juhtub graanuliga mida säilitatakse plastmahutites?

Kujuta ette: pakid tööle kaasa oma hommikusöögi väikesesse säilituskarpi (oletame näiteks maitsev peekon ja muna). Pärast selle söömist kasutate lõunasöögiks sama pesemata anumat (seekord läheb säilituskarpi värske aedsalat)! Järgmisena on aeg pakkida õhtusöök samasse pesemata säilituskarpi (seekord sushi). Kujuta ette, et pakid kõik toidukorrad samasse säilituskarpi kordagi seda karpi pesemast!

Esmalt ei kaitse ükski säilitusnõu õhu juurdepääsust graanuline, seega toimub pidev oküdatsiooni protsess ka säilitusanumas, lisades igal avamisel veel lisa hapniku juurde .Graanulis sisalduvad rasvad ja õlid satuvad ka mahutite seintele, kus toimub samuti oksüdatsiooni protsess. Aja jooksul hakkavad seinte ja põhja külge settinud rasvad ja õlid rääsuma ja arenevad nähtamatud hallitusseened, mis aitavad teie lemmiklooma tervist hävitada.

Enamikul plastmahutitest on pisikesed mikroskoopilised poorid. Antud poorid ummistuvad graanulis oleva rasvade ja õliga, kus toimub aja jooksul toidu riknemine ja iga uue toidu lisamisega antud mahutisse, hakkab koheselt toimuma värske toidu riknemine

 

Kuidas graanultoitu hoida võimalikult värskena?

1. Steve Browni sõnul: osta väiksemad kotte ja hea oleks kui tarbi toidu ära 7 päeva jooksul.

2. Osta rasvavaba graanul ja lisa vahetult enne toidu andmist värsked rasvaallikad. Näiteks kalaõli lisamine toidule selle serveerimise ajal.

3. Kui ostad suuremaid kotte, säilita neid oksüdeerumise vältimiseks sügavkülmas.

4. Ära osta rebenenud või kahjustatud kotte. Toidukotte mis ei ole vaakumis. (Vaakum tagab õhu mitte juurdepääsu, mis omakorda tagab säilivuse).

5. Kui sinu koer või kass keeldub graanulit söömast, ära sunni teda. Võib-olla on sellel põhjus!

6. Ära kasuta graanuli säilitamiseks plastmahuteid. Kui säilitad avatud toitu, siis originaalkotis ja pane see kott plastmahutisse.


Pea meeles: pikaajaline rääsunud rasvade tarbimine lemmikloomadele põhjustab lemmikloomadele pikaajalisi terviseprobleeme

Rodney Habib
https://www.planetpaws.ca/2015/07/31/how-long-does-kibble-last/